Varför appar kraschar: En djupdykning i problemet

03 september 2023 Jon Larsson

Inledning

Att använda appar har blivit en integrerad del av våra liv, oavsett om vi behöver boka en resa, hitta närmaste restaurang eller titta på våra favoritfilmer. Tyvärr är det inte ovanligt att vi stöter på problem när vi använder appar, och en av de vanligaste är när de kraschar. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter kring appar som kraschar, inklusive vad det innebär, vilka typer av kraschar som existerar, och vad som kan orsaka dem.

Vad innebär det när appar kraschar?

apps

”När appar kraschar” hänvisar till situationer där en applikation slutar fungera korrekt och stänger av sig själv. Detta kan inträffa av flera anledningar, inklusive programvarufel, kompatibilitetsproblem och dåligt utvecklade funktioner. När appar kraschar kan användare uppleva frustration, tidsspill och förlust av data.

Olika typer av appkrascher

Det finns olika typer av appkrascher, var och en med sin egen unika orsak och inverkan på användarupplevelsen. De vanligaste typerna inkluderar:

1. Helt plötslig avstängning: Appen stängs av utan förvarning, vilket kan orsaka en abrupt avbrott i användarens arbetsflöde eller nöje.

2. Kolvar och låsningar: I dessa fall fryser appen eller går i lås, vilket tvingar användaren att avsluta eller starta om appen.

3. Återgång till startsidan: Ibland kan en app slumpmässigt avslutas och användaren återgår till startsidan eller en annan applikation, vilket kan göra att de tappar sitt framsteg i den aktuella appen.

4. Uppdateringsrelaterade kraschar: När en app uppdateras kan det uppstå kompatibilitetsproblem med enheten, vilket kan resultera i att appen inte fungerar korrekt eller helt enkelt kraschar.

Populära appar som ofta kraschar

Även populära appar kan lida av kraschar, och det är viktigt att vara medveten om vilka som har haft mest problem för att fatta ett informerat beslut om vilka appar som är lämpliga för att undvika sådana problem. Enligt statistik från användarnas recensioner och analyser av appnedbrytningar är några av de populära apparna som tyvärr är kända för att krascha:

1. Facebook: Trots sina många användare är Facebook-appen inte immun mot kraschar. Många användare har rapporterat frekventa kraschar och problem med att ladda upp bilder och videos.

2. Snapchat: Denna populära app för delning av ögonblicksbilder och -videos har också varit föremål för kraschar. Användare rapporterar ofta att appen stängs av eller fryser när de försöker skapa eller öppna en snaps.

3. Instagram: Kraschar och låsningar är inte ovanliga med denna populära plattform för delning av bilder. Användare har rapporterat problem med att bläddra i sitt flöde eller ladda upp egna bilder.

Kvantitativa mätningar om appkraschar

För att förstå omfattningen av problemet har forskare och företag utfört omfattande mätningar av appkraschar. Enligt en studie utförd av Crittercism (2014) var appar på Android mer benägna att krascha än på iOS-enheter. Detta kan bero på skillnader i enhetskonfiguration och operativsystem. Dessutom fann studien att en kraschfrekvens på 1-2% ansågs normalt för de flesta appar, medan 6% ansågs vara ett kritiskt problem.

Olika sätt appar kraschar skiljer sig åt

Appkraschar kan skilja sig åt på flera sätt, inklusive orsaker, frekvens och inverkan på användarupplevelsen. Här är några sätt appar kraschar kan vara olika:

1. Orsaker: Kraschar kan bero på olika faktorer, såsom buggar, dålig kodning, overklighetstester och inkompatibilitet med vissa enheter.

2. Frekvens: Vissa appar kan krascha mer frekvent än andra, vilket kan vara ett tecken på dåligt underhållen kod eller brist på kvalitetskontroll.

3. Inverkan: En kraschande app kan ha olika inverkan på användarupplevelsen beroende på vad användaren gör vid tiden för kraschen. Till exempel kan en kraschande app under en betalningstransaktion vara särskilt frustrerande och kan påverka användaren ekonomiskt.

En historisk genomgång av för- och nackdelar med olika appkraschar

Appkraschar har varit ett problem sedan den tid då appar började utvecklas och användas i stor skala. Tidigare hade utvecklare färre verktyg och resurser för att testa och rätta buggar, vilket ledde till betydligt fler kraschar. Med tiden har kvalitetskontrollprocesser och tekniska verktyg förbättrats, vilket lett till minskade kraschrisker. Å ena sidan har detta lett till mer stabila och pålitliga appar för användare. Å andra sidan kan utvecklingen av mer komplexa appar och plattformar introducera nya sårbarheter och kraschmöjligheter.

Slutsats

Att använda appar är något som många av oss gör dagligen, men tyvärr kan vi ibland konfronteras med kraschar som orsakar frustration och förlust av tid. Genom att förstå vad som orsakar appkraschar, vilka typer som finns, och vilka appar som har större risk för kraschar, kan vi ta steg för att minska problemen och välja mer stabila applikationer. Det är viktigt att utvecklare fortsätter att prioritera kvalitet och användarupplevelse för att undvika appkraschar och skapa en bättre digital värld för alla användare.Referenser:

– Crittercism. (2014). State of Mobile App Performance – 1H 2014. Retrieved from [URL] (om möjligt)

FAQ

Hur vanligt är det att appar kraschar?

Enligt en studie utförd av Crittercism är en normal kraschfrekvens på 1-2% vanligt förekommande för de flesta appar. En kraschfrekvens på 6% anses vara ett kritiskt problem. Det är viktigt att notera att frekvensen kan variera mellan olika appar och enheter.

Vad är en appkrasch?

En appkrasch inträffar när en applikation slutar fungera korrekt och stänger av sig själv. Det kan hända av olika anledningar, inklusive programvarufel, kompatibilitetsproblem eller dåligt utvecklade funktioner.

Vilka är några populära appar som ofta kraschar?

Några av de populära apparna som tyvärr är kända för att krascha är Facebook, Snapchat och Instagram. Användare har ofta rapporterat frekventa kraschar och olika problem med dessa appar.

Fler nyheter